Nr. 23, Saptamana 23 (18-24 aprilie 2011) 
Acest e-newsletter face parte dintr-o serie de buletine electronice saptamanale care vor informa pe cei interesati asupra progresului proiectului NANOPROSPECT (Nanotehnologii in Romania: studiu prospectiv).
 

1. Seminarul national “nano”, 22 aprilie 2011 – termen de depunere a rezumatelor

Dupa cum s-a mai anuntat, la data de 18 mai 2011, va avea loc la Academia Romana a 10-a editie a Seminarului National de Nanostiinta si Nanotehnologie. Se vor prezenta (oral si poster) cele mai reprezentative lucrari stiintifice din domeniu propuse de catre autori din tara (inclusiv cu colaborari din strainatate).

Selectia lucrarilor se va face pe baza unui rezumat in limba romana sau in limba engleza, care va fi depus (upload) pe site-ul www.romnet.net/nano pana vineri 22 aprilie 2011. Rezultatul selectiei se transmite pana la data de 4 mai 2011. Dupa prezentarea din 18 mai, cele mai bune lucrari se publica in limba engleza, intr-un volum care apare in Editura Academiei Romane.

2. Un nou eveniment in cadrul proiectului NANOPROSPECT

Este vorba de masa rotunda “Perspectiva utilizarii nanotehnologiilor in industrie”, organizata de catre ICPE-CA, IMT-Bucuresti si IMNR care  va avea loc la data de 10 mai 2011, orele 9-13, in sala Dacia a CCIR, Bucuresti. Obiectivele mesei rotunde (care se desfasoara cu participarea firmelor si a unitatilor CD) sunt:
- Identificarea principalelor probleme cu care se confrunta firmele care vor sa aplice nanotehnologiile;
- Facilitarea transferului de tehnologie (experienta europeana in domeniu);
- Accesul intreprinderilor la baza experimentala a unitatilor CD.

Dezbaterea va facilita si activitati de brokeraj in perspectiva noilor competitii nationale si europene.
Pagina de web a evenimentului este www.imt.ro/NANOPROSPECT/10mai.htm

2. Bazele de date NANOPROSPECT

Dupa o prima etapa de completare a bazelor de date (termen 15 aprilie 2011) se pot trage urmatoarele concluzii:

a. In bazele de date s-au acumulat deja numeroase informatii: exista peste 2200 de inregistrari provenind de la 30 de organizatii (care au peste 5 inregistrari fiecare). Statistica inregistrarilor este disponibila la adresa www.imt.ro/NANOPROSPECT/databases-statistics-short/

b. Formularul de cautare avansata (disponibil la adresa http://www.imt.ro/NANOPROSPECT/databases-advanced-search/) releva date suplimentare.

Astfel, circa 1/3 din inregistrari se refera la articole publicate in periodice (majoritatea ISI). Sunt insa inregistrate aproximativ 250 de proiecte, aproape 300 de echipamente si 70 de brevete. Numarul tehnologiilor si produselor este inca redus (sub 50). Numarul inregistrarilor in formularul de “carti” a depasit 50 dar, din pacate aici s-a dat dovada de exces de zel, inregistrand si articole publicate in volume sau materiale “interne” ale unor institute. Din fericire, astfel de “excese” pot fi corectate, inclusiv prin interventia celor care au introdus datele initiale (bazele de date sunt interactive).

c. Bazele de date raman in continuare deschise (o noua etapa de completare – pana la sfarsitul lunii aprilie). Atragem atentia in mod deosebit asupra informatiilor legate de:

    • proiecte
    • brevete
    • produse
    • tehnologii

unde formularele permit selectia domeniului de aplicatie. Cercetatorii interesati de un anumit domeniu trebuie sa introduca informatie specifica in sprijinul domeniului respectiv, astfel incat acesta sa se regaseasca in concluziile studiului NANOPROSPECT.

 

IMPORTANT: Nota in atentia celor care vor sa retransmita acest mesaj:  
Pentru a asigura pastrarea informatiei in forma ei originala va rugam sa folositi exclusiv forma pdf a acestui e-news, accesibila la adresa:
www.nano-link.net/e-newsletter_NANOPROSPECT/e-news23/e-news23_NANOPROSPECT.pdf.