Nr. 20 (serie noua), 27 septembrie 2012

Acest e-newsletter este o reluare a buletinului electronic NANOPROSPECT (Nanotehnologii in Romania: studiu prospectiv),
dupa incheierea acestui proiect (rezultatele sunt disponibile la adresa www.imt.ro/NANOPROSPECT)

Informatii utile    

Comisia Europeana a aprobat finantarea ELI-NP în Romania

Comisia Europeana a aprobat suma de 180 milioane EUR pentru Centrul de Cercetari Stiintifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) ce va fi construit in Romania, pe Platforma de Fizica de la Bucuresti- Magurele.

Proiectul va avea rolul unei platforme paneuropene ce va cuprinde discipline stiintifice si domenii inovatoare cum sunt fizica fundamentala, fizica nucleara, astrofizica, stintele materialelor şi ştiintele vietii. Platforma reprezinta calea sigura a integrarii învatamantului superior şi cercetarii în Spatiul European al cercetarii stiintifice de varf si de avangarda. ELI-NP este parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, unul dintre proiectele de infrastructura de cercetare de maxima prioritate pentru Uniunea Europeana.

Implementarea proiectului presupune constituirea unui consortiu format din reprezentantii Republicii Cehe, Ungariei si Romaniei pentru realizarea unei retele multidisciplinare paneuropene consacrata cercetarilor stiintifice si tehnologiilor de varf. Decizia Comisiei Europene este de o importanta majora pentru cercetarea stiintifica si pentru mediul academic din Romania.

Costul total al proiectului finantat de Comisia Europeana este de 356 milioane EUR din care prima faza a proiectului se ridica la valoarea de 180 de milioane de EUR, aprobata în prezent. [...mai multe detalii]

**********************
Lansari Competitii    

O noua competitie EUMINAfab

Cea de a 7-a competitie EUMINAfab (the European Research Infrastructure for multimaterial micro and nano fabrication and characterization) este deschisa pana la data de 31 octombrie 2012!

EUMINAfab ofera acces gratuit cercetatorilor la facilitati incluzand echipamente de ultima generatie pentru micro- si nanotehnologii.
Pana in acest moment, 60 utilizatori din zona academica si industrie (15%) din Europa beneficiza de acces liber la facilitati.

In cadrul acestei competitii se vor primi aplicatii pentru urmatoarele domenii: Caracterizare si Metrologie; Sanatate; TIC (Tehnologia informatiilor si comunicatiilor); Optica si Fotonica.

[...mai multe detalii]

************
Apel M-ERA.NET

A fost deschis primul apel pentru proiecte de cercetare transnationale de colaborare in domeniul stiintei si ingineriei materialelor, in cadrul proiectului international M-ERA.NET.

Pot participa parteneri de tipul: companii (IMM-uri, intreprinderi mari), organizatii de cercetare (institute de cercetare, universitati, etc.).

Proiectele vor fi finantate pe o perioada de maxim 3 ani. Partenerii romani vor fi finantati pentru o durata maxima de 2 ani (pana la finalul anului 2015).

Procedura de aplicare consta in doua etape: pre-propunere si propunere finala. Data limita pentru depunerea pre-propunerilor este de 27 noiembrie 2012 (12.00, pranz, ora Bruxelles).

[...mai multe detalii]
************

 

Modificare pachet informatii - Competitii 2012 - Program INOVARE

Va aducem la cunostinta ca in conformitate cu Deciziile ANCS 9231/12.09.2012 si 9239/24.09.2012 Pachetele de informatii pentru competitiile "Dezvoltare produse sisteme tehnologii" si "Stimularea exportului high-tech" au fost modificate.

Pentru pachetul "Dezvoltare produse sisteme tehnologii" modificarile sunt urmatoarele:

- solicitantul intreprindere, sau unul din membrii consortiului, sa fi finalizat in ultimii 3 ani proiecte de cercetare/dezvoltare/inovare cu o valoare de cel putin 50% din valoarea totala a proiectului propus in prezentul program de finantare;
- valoarea totala a unui proiect este de minim 2.000.000 lei, finantarea maxima acordata de la bugetul de stat pentru un proiect este de 2.000.000 lei;
- termenul de primire pentru cererile de finantare a fost prelungit pana la data de 15.10.2012 si corespunzator acestui termen procesul de evaluare se va realiza in perioada 16.10.2012 - 25.01.2013.

Pentru informatii suplimentare pachet "Dezvoltare produse sisteme tehnologii" puteti accesa:
http://www.uefiscdi.gov.ro/articole/3123/Pachetul-de-informatii.html.

Pentru informatii suplimentare pachet "Stimularea exportului high-tech" puteti accesa:
http://www.uefiscdi.gov.ro/articole/3118/Stimularea-Exportului-HIGH-TECH.html

Persoane de contact UEFISCDI: Marius MITROI - Telefon: 021/3023859; Emilia DUMITRAS - Telefon: 021/3023868;

************

**********************
Evenimente stiintifice de interes

Evenimente anuntate de platformele tehnologice europene

"The importance of KETs for fuelling innovation, economic growth and cohesion in Europe", 9 octombrie 2012, Bruxelles, Belgia

Platforma Tehnologica Europeana „Photonics21” va organiza dezabaterea “The importance of KETs for fuelling innovation, economic growth and cohesion in Europe”, pe data de 9 octombrie 2012, in cadrul 4th European Innovation Summit from “knowledge4innovation” ce avea loc la Parlamentul European, Brussels.

Termenul limita pentru inregistrarea participantilor la forum: 28 septembrie 2012.

 [...mai multe detalii]

***********

"Dwek School on Nanoplasmonics"
, 9-13 decembrie 2012, Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel

Tematici:

  • Localized and delocalized surface plasmons
  • Nano-antennas
  • Interaction of surface plasmons with electrons
  • Surface-enhanced spectroscopy
  • Graphene Plasmonics
  • Metamaterials
  • Plasmonic-photovoltaics
Termenul limita pentru transmitere rezumate: 1 noiembrie 2012
Termenul limita pentru inregistrare:10 noiembrie 2012

[...mai multe detalii]

***********
Alte evenimente stiintifice internationale  

SLONANO 2012 , 24 - 26 October 2012, Ljubljana, Slovenia, Jozef Stefan Institute

Tematicile conferintei sunt:

  • Complex soft matter and colloids,
  • Nanoporous structures and materials,
  • Nanotechnology in Biomedicine

Termenul limita pentru transmiterea rezumatelor: 28 noiembrie 2012. [...mai multe detalii]

 

***********
"NanoValid Workshop „Practical Guidance for the Safe Use of Nanomaterials”, 27-28 noiembrie 2012, Berlin, Germania

Evenimentul este organizat de Federal Institute for Occupational Safety and Health (BAuA), Germania, partener in cadrul proiectului FP7 NanoValid - Development of reference methods for hazard identification, risk assessment and LCA of engineered nanomaterials.

Workshopul se adreseaza expertilor in domeniul sigurantei si sanatatii la locul de munca si altor persoane interesate din institutii de cercetare, start-up, industrie, inspectorate de munca, etc. care pot oferi experiente practice in acest domeniu.

Numarul de participanti este limitat la 60.
Progamul poate fi consultat aici.

[...mai multe detalii]

"2nd QNano International Conference- QUALITY IN NANOSAFETY ASSESSMENT – DRIVING BEST PRACTICE AND INNOVATION", 27 februarie- 1 martie 2013, Praga, Cehia

Conferinta are urmatoarele sesiuni:

  • Nanomaterials of the future – 2nd - 4th generations and emerging applications
  • Methodological advances – nanoparticle detection & quantification in situ
  • Mechanisms of interaction – direct, indirect and chronic impact
  • Realistic ecotoxicological and Life Cycle assessment models
  • Systems biology and in silico approaches - towards nanomaterials group and read-across strategies
  • Hot off the press – emerging issues for nanosafety and nanomedicine (including the debate around editorial standards for nanosafety publishing).
  • Experimental access opportunities available through European Research Infrastructures for nano

Termenele limita pentru transmiterea rezumatelor este: 4 noiembrie 2012 (pentru prezentari orale) si 31 ianuarie 2013 (pentru sectiunea poster). [...mai multe detalii]

***********
IMPORTANT: Nota in atentia celor care vor sa retransmita acest mesaj:  
Pentru a asigura pastrarea informatiei in forma ei originala va rugam sa folositi exclusiv forma pdf a acestui e-news, accesibila la adresa:
www.nano-link.net/e-newsletter_postNANOPROSPECT/e-news20/e-news20_postNANOPROSPECT.pdf.